Aktuální problémy využívání kosmického prostoru a nebeských těles - Krejčí, Jan (2014)
Tato práce je zaměřena na problémy využívání kosmického prostoru a nebeských těles, konkrétně problematiku kosmického odpadu, využívání kosmických surovin a na další směřování kosmického práva. Cílem práce je identifikovat možná řešení těchto problémů. Analýzou problematiky kosmického odpadu jsme došli k závěru, že je nutné pokračovat v zavádění směrnic a mezinárodních dohod o omezení tvorby kosmického odpadu, stejně jako v rozvoji technologií na aktivní odstraňování kosmického odpadu. Problematika využívání kosmických surovin byla řešena výkladem stávajícího kosmického práva a představením neúspěšných pokusů o přivlastnění si části kosmického prostoru nebo tělesa. Pomocí právních dokumentů OSN, mezinárodních smluv a směrnic jsme odhalili trend v mezinárodním kosmickém právu, který spočívá ve stále větší dobrovolnosti právních instrumentů. Výsledkem je zjištění, že kosmická spolupráce se stále více odehrává přímo mezi kosmickými agenturami oproti dřívější spolupráci na státní úrovni. Přínos této práce spočívá v představení současných trendů kosmického práva a využívání kosmického prostoru a nebeských těles.