Systém hodnocení zaměstnanců v organizaci - Makovcová, Lenka; Stříteský, Marek; Vačkářová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce "Systém hodnocení zaměstnanců v organizaci" je zaměřena na problematiku systému hodnocení v konkrétní společnosti.. Cílem této bakalářské práce je zanalyzovat dosavadní systém hodnocení zaměstnanců ve společnosti MAKOVEC a.s. a najít možné zefektivnění tohoto systému. První část této práce je teoretická a věnuje se přiblížení samotného tématu hodnocení zaměstnanců, vysvětlení metod a kritérií, která se v praxi nejčastěji používají. Jelikož většinu zaměstnanců společnosti tvoří prodavači a jejich hodnocení je nezbytné, je praktická část zaměřena právě na systém hodnocení prodavačů. Důležitou částí je i vnímání systému hodnocení samotnými prodavači, které bude zjišťována pomocí dotazníkového šetření. Na základě poznatků z teoretické části, dosavadního systému hodnocení společnosti a zpětné vazby od prodavačů jsou na závěr vyhodnoceny silné a slabé stránky systému a nalezení možného vylepšení.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses