Rodina jako fenomén minulosti? - Koubek, Jan (2014)
Práce je zaměřena na rodinnou problematiku a její vývoj od roku 1989 až do současnosti. Pomocí analýzy demografických charakteristik a sociologických skutečností se snaží zjistit, zda je výchova dítěte stále determinována sňatkem či jiným soužitím v rámci společně hospodařící domácnosti. Diplomová práce je členěna do 3 hlavních kapitol. První se zabývá analýzou demografických charakteristik souvisejících s domácnostmi. Ve druhé kapitole je věnována pozornost pojmům rodina a domácnost. Závěrečná kapitola obsahuje datovou analýzu Výběrového šetření pracovních sil za domácnosti. V závěru diplomové práce nalezneme zamyšlení nad budoucím vývojem rodinné problematiky.