Hard power a sotf na poč. 21. století - Najmanová, Karolína; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce se podrobně věnuje institutu moci.Pojednává o historickém pojetí moci a způsobech, jakými je definována a pojímána napříč humanitními disciplínami. Zvláštní důraz je kladen na využití moci v rámci mezinárodních vztahů. V souvislosti s dějinným vývojem na přelomu tisíciletí se hlavní část práce věnuje konceptu amerického politologa J. S. Nyeho, Jr., který hovoří o třech druzích moci -- hard power (tvrdé moci), soft power (měkké moci) a smart power (chytré či inteligentní moci). Tento koncept je pak aplikován na zahraniční politiku Spojených států amerických, a zejména na administrativu prezidentů George W. Bushe a Baracka Obamy. Hlavním cílem práce je analyzovat výsledky přístupů k využívání moci a vyvodit obecné závěry pro její používání na začátku 21. století.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses