Informační etika a její dodržování v online prostředí - Marek, Libor (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá informační etikou a jejím dodržováním v online prostředí. První část předkládá stručnou historii vývoje etiky a představuje základní etické postoje. Druhá část práce je věnována dílčí oblasti etiky, kterou představuje informační etika, jež úzce souvisí s fenoménem dnešní doby, kterým je internet. Rovněž jsou zde popsány související etické kodexy a normy, dále platná legislativa v České republice a představeny jsou také všeobecné zásady informační etiky ve spojení s internetovým prostředím. Třetí část je zaměřena na praktickou rovinu, v rámci které je řešeno obecné chování lidí na internetu a popsány jsou problémy s ním spojené. Pozornost je přikládána oblasti elektronické korespondence, reklamy na internetu a řešeno je také téma sociálních sítí. V případě sociálních sítí byla provedena SWOT analýza pro detailní rozbor této problematiky a k vyvození konkrétních závěrů z dané oblasti. Závěrečnou část práce představuje vyhodnocení dotazníkového šetření, které bylo vytvořeno konkrétně pro tuto práci, a následně shrnutí dosažených závěrů z této práce s návrhem možných řešení ke zlepšení stávající situace. Příkladem závěrečného tvrzení je fakt, že by etická stránka věci neměla být společností opomíjena a současně s platnou legislativou České republiky by měla být pomocnou rukou při budování lepší společnosti a zlepšení chování nejen v oblasti internetu.