Finanční krize v USA a její dopad na světovou ekonomiku - Zahradník, Tomáš (2014)
Tato práce popisuje finanční krizi v USA, její přelití do dalších zemí na světě a následné dopady finanční krize, která se přeměnila v krizi ekonomickou, na světovou ekonomiku. V první části je analyzována hypoteční krize v USA, včetně jejích příčin, jakožto příčina krize finanční. V další části je popsáno přelití krize hypoteční ve finanční a její rozlití po světě, jsou zde také popsány reakce vlád a jednotlivých centrálních bank. Poslední část práce provádí analýzu dopadu krize na vybrané části reálné ekonomiky a zároveň je provedeno srovnání situace během krize se současným stavem.