Postavení států Maghrebu v současné světové ekonomice - Hluchník, Tomáš (2014)
Cílem práce je analyzovat historii, vývoj a současnou situaci regionální integrace na africkém kontinentu s důrazem na Unii arabského Maghrebu. První kapitola se věnuje problematice regionalismu v globálních souvislostech. Popisuje jeho evoluci a vymezuje tzv. "nový regionalismus". Druhá kapitola se zabývá historií a současným stavem regionalismu v Africe a zaměřuje se na nejdůležitější integrační uskupení fungující na africkém kontinentu. Ve třetí kapitole je blíže popsána Unie arabského Maghrebu jakožto integrační uskupení působící v Severní Africe s blízkým vztahem k EU.