Komunikace v informační společnosti - Fridel, Václav (2014)
Tato bakalářská práce pojednává o soudobé mezilidské komunikaci se zaměřením na komunikaci prostřednictvím internetu. Pro správné chápání souvislostí jsou vymezeny pro tuto problematiku důležité pojmy. Nejprve je definována informace, se kterou je spojena problematika zaměňování s pojmy jako data či znalosti. Poté je termín informace použit pro vysvětlení komunikace a následně její zařazení do kontextu dnešní doby. Další již z názvu práce patrný důležitý pojem, který je taktéž vymezován, je pojem informační společnost. Rovněž jsou řešeny termíny internet a kyberprostor, jejichž vztah je také diskutován. Posléze jsou všechny tyto pojmy užity při řešení vybraných problémů, mezi které patří například zaměňování výrazů informace a komunikace, pojednání o vybraných prostředcích umožňujících moderní nepřímou komunikaci a kritika vědění a vzdělání v kontextu informační společnosti. Řešena je zároveň i problematika dezinformace. Hlavním cílem práce je diskutovat a zhodnotit současný stav komunikace na internetu, její přínosy a rizika s ní spojená a navrhnout některá doporučení pro zlepšení tohoto stavu. Pomocí vyhledávání informací ve zdrojích, jejich následné analýzy a deskripce vyvozených závěrů je těchto cílů dosahováno, k čemuž rovněž napomáhá metoda sběru dat ve formě dotazníkového šetření a stejně tak vyhodnocení provedené SWOT analýzy pro zjištění současného stavu. Mezi závěrečná zjištění patří například skutečnost, že internet má jisté negativní dopady v oblasti mezilidské komunikace, které je třeba nejen z pohledu uživatele brát v potaz.