Faktory ovlivňující uznání nových států - Šťastný, Kryštof; Kochan, Jan, 1977-; Werner, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce se zabývá tématem vzniku nových států a zaměřuje se zejména na uznání nově vzniklých států. Uznání států není regulováno mezinárodním právem a závisí na rozhodnutí uznávajícího státu. Práce se nejprve věnuje teoretickému vymezení pojmu stát, vzniku státu a jeho uznání. Práce dále analyzuje vybrané případy nově vzniklých států, a to jak států všeobecně uznávaných, tak těch, jejichž státnost není všeobecně uznávána. Ve všech vybraných případech jsou identifikovány konkrétní faktory, které ovlivnily postoj států při uznání či neuznání daného státu. Jednotlivé identifikované faktory uznání jsou v závěrečné části práce zařazeny do tří širších skupin faktorů uznání a tyto skupiny jsou blíže popsány.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses