Dlhová kríza eurozóny - aktuálny stav a možnosti vývoja - Leníková, Simona (2014)
Cieľom práce je, na základe analýzy príčin a priebehu krízy v jednotlivých krajinách vyhodnotiť reakciu a opatrenia Európskej únie na jej zastavenie. Následne na základe prijatých opatrení odhadnúť možné scenáre budúceho vývoja v rámci Európskej únie. Práca začína dôležitými udalosťami, ktoré predchádzali vzniku dlhovej krízy a majú podiel na jej hĺbke či dĺžke. Následne je v druhej kapitole vykonaná analýza príčin vzniku krízy a jej priebehu v konkrétnych krajinách, ktorými sú Grécko, Írsko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko a Cyprus. Práca ďalej mapuje kroky a opatrenia prijaté Európskou úniou na zastavenie krízy. Posledná kapitola sa snaží identifikovať najpravdepodobnejšiu variantu budúceho vývoja v rámci Európskej únie