Vývoj platebních metod na internetu - Janoušek, Tomáš (2014)
Bakalářská práce Vývoj platebních metod na internetu se zabývá problematikou e-komerce v českých internetových obchodech B2C. Práce má posloužit jako rozhodovací element k výběru platební metody jak pro majitele internetového obchodu, tak pro zákazníky. Cíle práce jsou stanoveny následovně: popsat vývoj plateb v internetových obchodech B2C; popsat a porovnat platební systémy na základě zvolených kritérií; popsat trendy a možnou budoucnost plateb na internetu; shrnout zkušenosti lidí s platbami na internetu. K nastínění vývoje platebních metod jsem zvolil popis jednotlivých možností plateb tří e-shopů od roku 1998 do roku 2010 vždy po třech letech. Nabídku metod jsem poté ověřoval na větším počtu internetových obchodů. Platební systémy jsem bodově ohodnotil podle určených kritérií z pohledu zákazníka a obchodníka. Pomocí své ankety jsem shrnul zkušenosti lidí s platbami na internetu. V práci se nejprve zabývám vývojem platebních metod, poté současnými metodami a jejich hodnocením. Ke konci práce jsem popsal budoucí trendy a možnosti plateb a k závěru vyhodnocením zkušenosti lidí na základě dotazníku.