Řízení a měření přínosu lidských zdrojů k cílům podniku - Vojtěchovská, Pavlína (2014)
Tato práce je zaměřena na HR oblast podniku, konkrétně její strategické řízení a měření přínosů její činnosti. V teoretické části čerpá práce především ze zahraniční literatury a rozebírá tradiční a nová pojetí HR práce. Zabývá se rolí HR ředitele jako hlavního prvku strategického řízení a jeho roli jak ve vztahu k podniku, tak ke svému oddělení. V praktické části potom analyzuje průzkum, provedený mezi českými firmami, a dochází k závěru, že v českých podnicích je hlavní příčinnou nedostatečného řízení HR špatná měřitelnost jeho přínosů. Ve stěžejní části potom navrhuje postup, který by měla firma aplikovat při snaze o strategické řízení HR a také měření dle cílů podniku.