Návrh ITIL procesů ve veřejném sektoru - Kalivoda, Tomáš; Voříšek, Jiří, 1950-; Tajtl, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce analyzuje stav řízení informatiky ve veřejném sektoru na základě doporučení nejlepších praktik ITIL ve verzi 3. V teoretické části je rámcově shrnut metodický rámec ITIL včetně základní charakteristiky procesů a možnosti jejich využití ve veřejné správě. Pro vhodný návrh je nastíněna organizační struktura veřejné správy a shrnuty některé strategické vize státu v oblasti IT. V praktické části práce je provedena analýza současného stavu řízení IT ve veřejné správě České republiky, a to jednak za využití veřejně dostupných informačních zdrojů, tak dotazníku, diskuzí a rozhovorů. Výstupem analýzy je identifikace klíčových bodů, které mohou způsobovat potíže při efektivní správě IT. Na základě identifikovaných bodů je navržen model správy informačních služeb ve státní správě, zejména z pohledu strategického rámce a se zaměřením na odpovědnosti v rámci organizace. Zároveň jsou identifikovány klíčové ITIL procesy, které je potřeba implementovat, a to včetně indikativního plánu zavedení procesů a strategie komunikace s okolím.
Vedoucí práce: Jiří Voříšek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses