Ekonomika současné české myslivosti v rámci EU - Kalábová, Markéta (2014)
Tématem diplomové práce je vyhodnocení ekonomického postavení myslivosti v České republice v kontextu Evropské Unie. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První část se zaměřuje na ekonomicko-teoretické přístupy ve vztahu k myslivosti, definuje základní pojmy a uvádí nejdůležitější legislativní předpisy. Součástí této kapitoly je problematika oceňování volně žijící zvěře v České republice v komparaci se sousedními státy. Druhá kapitola pojednává o legislativních předpisech, programech a politikách Evropské Unie ve vztahu k myslivosti. V rámci této části jsou uvedeny nejdůležitější organizace a jejich vliv na myslivecké hospodaření v České republice. Závěrečná kapitola je věnována vyhodnocení mysliveckého hospodaření v České republice podle výnosů a nákladů. V této části je zhodnocen stav nejdůležitějších druhů volně žijící zvěře v České republice s poukázáním na nejdůležitější problémy a jejich možná řešení. Součástí této kapitoly je případová studie zaměřená na hospodaření Mysliveckého sdružení Chotěbudice.