Problém hikikomori v Japonsku v 21. století příčiny a dopady - Wang, Jieqiong (2014)
Práce se zabývá problémem hikikomori v Japonsku. Hlavním cílem práce je zhodnotit důsledky a dopady existence hikikomori jak na současnou, tak na budoucí japonskou společnost. Zaměřuji se hlavně na důsledky a dopady z ekonomické stránky. V první kapitole práce vymezuji samotný pojem "hikikomori" a porovnávám pojmy "hikikomori" a "otaku". Také stručně zmiňuji další specifické skupiny obyvatelstva, jako jsou freeters, parasite single nebo NEETs. V druhé kapitole se zabývám příčinami tohoto problému a popisuji situaci hikikomori ve světě . V poslední kapitole popisuji důsledky a dopady této problematiky na japonskou ekonomiku a uvádím zjištěné řešení a preventivní opatření.