Odměňování hráčů v NHL - Calta, Ondřej; Dvořáková, Zuzana, 1960-; Cetkovský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce zkoumá systém odměňování profesionálních hráčů ledního hokeje v prostředí severoamerické ligy NHL. Úvodní část popisuje základní teoretická východiska z oblasti kolektivního vyjednávání, odměňování a hodnocení pracovníků a dále také související poznatky z oblasti ekonomiky sportovních organizací. Praktická část odkrývá, jaké rámce odměňování v NHL vyplývají z kolektivního vyjednávání mezi zástupci klubů a hráčskou odborovou organizací a jakým způsobem tzv. nástroje vzájemné podpory klubů, v čele se mzdovým stropem, ovlivňují pracovní trh profesionálních hokejistů a jednotlivé činnosti personálního managementu klubů. Výsledkem práce je zjištění rozsáhlého vlivu kolektivního vyjednávání na ekonomiku NHL, nízké flexibility systémů odměňování z důvodu mzdového stropu a souvisejících regulací, vlivu těchto regulací na snížení mobility na hráčském trhu a růstu důležitosti racionálního odměňování hráčů coby činnosti personálního managementu. Přínosem diplomové práce je, kromě detailního rozboru samotné problematiky, aplikace zjištěných poznatků z oblasti NHL na prostředí tradičních odvětví ekonomiky.
Vedoucí práce: Zuzana Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses