Použití metaheuristik pro řešení okružních dopravních úloh - Novák, Vít (2013)
Okružní dopravní problémy jsou jedny z nejvýznamnějších představitelů skupiny klasických optimalizačních kombinatorických problémů. Úloha obchodního cestujícího a úlohy z ní odvozené zajímají matematiky a analytiky od doby, kdy byly prvně formulovány, a urychlují vývoj nových metod a přístupů, které později nacházejí uplatnění v celé řadě dalších reálných problémů. Tato práce si klade za cíl demonstrovat užitečnost a flexibilitu ukázaných metaheuristických metod. Výstupy jsou v případě, že je to možné, porovnávány s výstupy alternativních algoritmů nebo známými optimálními řešeními. K dosažení tohoto cíle byla vytvořena VBA aplikace. Výsledky experimentů a fungování aplikace je popsáno v druhé polovině této práce. Čtenáři by tak měl být poskytnut dostatečný návod, jakou cestu se při řešeních podobných úloh lze vydat.