Vplyv svetovej ekonomickej krízy na ekonomiku Slovenskej republiky - Krajčiová, Ivana; Plchová, Božena, 1936-; Kopecký, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Táto práca sa venuje vplyvu svetovej ekonomickej krízy v roku 2009 na ekonomiku Slovenskej republiky. Podrobne skúma jej dopady na jednotlivé oblasti fungovania reálnej ekonomiky: HDP, zahraničný obchod, mieru inflácie, trh práce a verejné financie. Okrem prevedenia analýzy dopadov krízy, popisuje práca ďalej vznik finančnej krízy v USA, jej prechod do globálnej podoby, a taktiež charakterizuje slovenskú ekonomiku. Dôvodom pre riešenie tejto témy je pátranie po príčine výraznej citlivosti Slovenska na túto krízu. Cieľom práce je teda posúdiť vplyv svetovej ekonomickej krízy na slovenskú ekonomiku v časovom rozmedzí 2008-2012 na základe analýzy makroekonomických dát. Základné makroekonomické ukazovatele boli skúmané na základe štatistických dát čerpaných prevažne z databáz OECD a Štatistického úradu Slovenskej republiky. Analýzou ekonomického prostredia na Slovensku a informácií plynúcich z týchto databáz práca dospieva k záveru, že kvôli špecifikám slovenskej ekonomiky (malá, otvorená, proexportne zameraná) boli dopady krízy na Slovensko výrazné a jej ekonomický vývoj bol veľmi negatívne ovplyvnený. Druhou skutočnosťou plynúcou z tohto skúmania je fakt, že aj napriek celosvetovému oživeniu produkcie a obchodu už v roku 2010, sa slovenská ekonomika ani do roku 2012 z krízy úplne nedostala. Znamená to, že pre návrat k predošlému pozitívnemu vývoju bude slovenská ekonomika potrebovať pomocnú ruku, ktorá môže prísť zo strany vlády, musí byť však efektívna a založená na dôkladnom výskume.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses