Ověření účetní závěrky a výroční zprávy vybraného podniku - Špetová, Aneta (2014)
Diplomová práce se zabývá ověřením účetní závěrky a výroční zprávy vybraného podniku. Cílem diplomové práce je charakteristika ověření účetní závěrky a výroční zprávy a následná aplikace teoretického základu na praktickou ukázku provedení auditní zakázky konkrétního podniku. Teoretická část diplomové práce je rozdělena do šesti samostatných částí. První kapitola charakterizuje pojem auditu, definuje jeho základní cíle a principy a podává informace o jeho vývoji. Druhá kapitola se věnuje právní úpravě auditu, jak z pohledu mezinárodního měřítka, tak českého právní úpravy. Hlavními zákonnými normami jsou Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/43/ES., Zákon č. 93/2009 o auditorech a Mezinárodní auditorské standardy. Třetí kapitola vymezuje profesní úpravu auditu a charakterizuje Etický kodex. Čtvrtá kapitola se zaměřuje na použití auditorských metod a postupů v průběhu auditní zakázky. Poslední kapitola teoretického základu pojednává o dokumentaci auditu, jako o jednom z důkazních prostředků provedení auditu. Poslední kapitola diplomové práce je reprezentovaná praktickou částí, kdy jsou na konkrétní účetní jednotce Zemský hřebčinec Písek státní podnik prezentovány vybrané auditorské postupy a metody se zaměřením na práci asistenta auditora. Důležitou součást diplomové práce tvoří její příloha, která obsahuje vybrané části spisu stálé a běžné složky dokumentace auditora.