Rusko v kontextu energetické bezpečnosti - Řeřicha, Jan; Bič, Josef; Machytka, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá ruskou energetikou v kontextu energetické bezpečnosti. Cílem práce je porovnat význam evropského a asijského trhu pro export ruských energetických surovin. Po teoretickém úvodu v první kapitole jsou v dalších dvou kapitolách popsány dva nejdůležitější trhy pro export ruské ropy a zemního plynu. Druhá kapitole se zabývá Evropskou unií jako odběratelem ruských surovin, je vyčíslena závislost některých zemí na Rusku a popsány významné transportní trasy. Třetí kapitola analyzuje jako nejvýznamnějšího odběratele mimo EU Čínu, dalšími odběrateli jsou Japonsko a Jižní Korea. V oblasti východního Ruska probíhá stavba několika energetických projektů, které v budoucnu navýší kapacitu exportu do východní Asie. Čtvrtá kapitola poukazuje na problémy ruské energetiky - nízkou efektivitu, vyčerpávání ložisek, investice do rozvoje těžby. Dále kapitola čtenáře seznamuje s důležitostí energetiky Ruska z ekonomického a politického hlediska.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses