Postavení Austrálie a její zájmy v Pacifickém regionu ve 21. století - Navrátil, Jan (2014)
Austrálie se v kontextu mezinárodních vztahů může jevit jako velký stát s relativně významnou mocenskou základnou. Realita je však mnohem komplikovanější. Australské postavení v celkovém mezinárodním prostředí je primárně determinováno její pozicí v rámci Pacifického regionu, neboť se jedná o nejužší vymezení prostředí, ve kterém se Austrálie nachází. Právě na tuto problematiku se tato práce zaměřuje.