Optimalizace kapitálové struktury podniku Fortuna game, a.s. - Lernerová, Lucie (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje optimalizaci kapitálové struktury vybraného podniku a výhodnosti využití cizích zdrojů pro dosažení nižších nákladů na kapitál. Práce aplikuje metodiku průměrných kapitálových nákladů (WACC) dle klasické teorie, která vychází z "U" křivky. Pro komplexní zhodnocení finančního zdraví a vývoje ve sledovaném období je v práci využito matematicko-statických metod finanční analýzy, konkrétně horizontální a vertikální analýzy a poměrových ukazatelů. Zásady bilančních pravidel financování jsou v práci zahrnuty jako kontrola splnění doporučovaných kritérií při rozhodování o míře zadlužení. Práce dochází k závěru, že společnost by při vyšší míře zadlužení nesla nižší náklady na kapitál. Nicméně při předpokládaných mírách úrokových sazeb by nemusela dosáhnout vymezené výše kapitálu, a tak snížit své náklady na kapitál.