Analýza faktorů ovlivňujících cenu akcií významných světových pojišťoven - Heinzel, Lukáš; Ducháčková, Eva, 1958-; Rybák, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem této práce je analýza faktorů, které ovlivňují cenu akcií pojišťoven. Práce v prvé řadě obsahuje vymezení základních odlišností prostředí, ve kterém podniká pojišťovna a běžný výrobní či prodejní podnik. Důraz je přitom kladen především na řízení rizik a regulaci pojišťoven. Hlavní částí práce je fundamentální analýza tří vybraných evropských pojišťoven. Analýza jednotlivých makroekonomických veličin a akciových kurzů je provedena pomocí korelačních koeficientů. Práce zkoumá, zda v případě vztahů vývoje akciových kurzů a ekonomických veličin platí obecné závěry popsané v ekonomické literatuře nebo zda se liší. Celou fundamentální analýzu dále kompletují odvětvová analýza s vývojem hlavních charakteristik evropského pojistného trhu a firemní analýza, v rámci které jsou komparovány různé poměrové ukazatele.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses