Efektivní zdanění práce v ČR a na Slovensku - Kohoutová, Kateřina (2014)
Cílem této práce je srovnání efektivního zdanění práce v České republice a na Slovensku. Po úvodu následuje kapitola, která teoreticky popisuje daňové systémy srovnávaných zemí s důrazem na daň z příjmů fyzických osob a sociální pojištění. Třetí kapitola vymezuje ukazatele efektivního zdanění práce, které se využívají při mezinárodním srovnávání. Čtvrtá kapitola srovnává efektivní zdanění práce v České republice a na Slovensku na základě ukazatelů vymezených v předchozí kapitole. Pátá kapitola analyzuje nerovnoměrnost rozdělení důchodů zaměstnanců ve společnosti a vliv daně z příjmů na redistribuci. Pomocí intervalové a globální progresivity je v této kapitole měřena progresivita osobní důchodové daně v České republice a na Slovensku. Závěr shrnuje výsledky celé diplomové práce a navrhuje zlepšení daňového systému v České republice.