Srovnání vývoje nezaměstnanosti v České republice a Slovenské republice. - Lohrová, Kateřina; Pavelka, Tomáš, 1975-; Skála, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce je analýza vývoje nezaměstnanosti ČR a SR a nalezení jejích hlavních odlišností s důrazem na období po vstupu do EU a následné zasažení hospodářskou krizí. V teoretické části jsou uvedeny základní aspekty týkající se nezaměstnanosti spolu s kapitolou o současném stavu poznání české a slovenské nezaměstnanosti. Na začátku praktické části je nastíněn vývoj nezaměstnanosti v letech 1993-2003, po kterém následuje stěžejní část práce zaměřená na období let 2004-2013. Jednotlivé kapitoly jsou věnovány vstupu ČR a SR do EU, změnám ve struktuře ekonomického postavení obyvatelstva na trhu práce, opatřením ovlivňujícím nezaměstnanost a zejména vývoji nezaměstnanosti s ohledem na hospodářský vývoj států. Kromě celkové míry nezaměstnanosti je pozornost soustředěna na problematiku dlouhodobé nezaměstnanosti, žen na trhu práce a také uplatnění starších pracovníků a nezaměstnanosti mladé generace. Závěrečná část obsahuje shrnutí zjištěných rozdílů ve vývoji nezaměstnanosti ČR a SR a jejich pravděpodobných příčin.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses