Medzinárodneprávne postavenie Západnej Sahary - Turányi, Samuel; Kochan, Jan, 1977-; Pavlicová, Vendula; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Predkladaná bakalárska práca sa zaoberá medzinárodnoprávnym postavením Západnej Sahary. Jej cieľom je analýza Západnej Sahary z hľadiska medzinárodného práva a z hľadiska medzi-národnej politiky, zhodnotenie postojov dôležitých aktérov a načrtnutie možných budúcich scenárov vývoja v oblasti. Teoretická časť sa venuje otázke medzinárodnoprávnej subjektivity, suverenity a uznania štátu v medzinárodnom práve a konceptu práva na sebaurčenie národov, na ktoré je kladený dôraz. Na tento dlhotrvajúci konflikt medzi predstaviteľmi Maroka a Frontu Polisario doplácajú saharskí obyvatelia a posun k riešeniu je takmer žiadny vzhľadom na odlišné záujmy sporných strán. Do konfliktu zasahujú okrem susedných štátov aj medziná-rodní aktéri ako Španielsko, Francúzsko či USA. Od roku 1991 vládne medzi stranami príme-rie, avšak dekolonizácia územia stále neprebehla a návrhy na riešenie konfliktu narážajú na odpor jednotlivých strán až dodnes.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses