Česko-saúdskoarabská obchodní spolupráce s přihlédnutím ke kulturním odlišnostem - Kozminská, Michaela; Müllerová, Františka, 1948-; Trojanová, Kamila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Hlavním cílem této práce je zanalyzovat vzájemnou obchodní spolupráci mezi Českou republikou a Saúdskou Arábií. Chci tedy zjistit, jaký byl vývoj těchto vztahů v minulosti, jaký trend je typický pro současnost a na základě těchto informací jsem schopna určit, jak se bude spolupráce vyvíjet v budoucnu. Zaměřím se také na arabskou kulturu a pokusím se zjistit, jakým způsobem ovlivňuje obchodní vztahy. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je jakýmsi představením Saúdské Arábie. Věnuji se zde geografickým a demografickým údajům, politicko-právnímu uspořádání země, stručné historii a členství země v mezinárodních a regionálních organizacích. Druhá kapitola je věnována analýze ekonomické situace v Saúdské Arábii. Pozornost věnuji analýze hlavních makroekonomických ukazatelů, analýze jednotlivých sektorů a zahraničního obchodu země. Třetí kapitola je zaměřena na analýzu obchodní spolupráce České republiky a Saúdské Arábie. V této kapitole se zabývám vývojem vzájemných vztahů, následuje rozbor bilance vzájemného obchodu mezi zeměmi, včetně analýzy vývozu České republiky do Saúdské Arábie a naopak. Součástí této kapitoly je rovněž obeznámení se s českými subjekty na saúdskoarabském trhu, z nichž je představena a blíže rozebrána konkrétní společnost vyvážející své výrobky do Saúdské Arábie. V poslední kapitole se zaměřuji na kulturní specifika Saúdské Arábie, na jejich náboženství nebo způsob života. Součásti je rovněž analýza Saúdské Arábie na základě dimenzí Geerta Hofstedeho nebo podkapitola věnující se vlivu kulturních odlišností na obchodní jednání.
Vedoucí práce: Františka Müllerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses