Komparácia zahraničnej politiky USA a ČĽR voči Indii vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu - Mekýšová, Kamila (2014)
India patrí medzi top desať krajín sveta a jej ekonomický potenciál jej predurčuje rast a svetový význam aj v budúcnosti. Čoraz častejšie je skloňovaná v medzinárodných vzťahoch ako svetová veľmoc nie len s ekonomickým potenciálom, ale aj rastúcim vojenským. Táto práca skúma jej súčasný vývoj vzťahov v oblasti bezpečnosti s Čínou a Spojenými štátmi, ktoré sa dnes nachádzajú na špici svetových strategických veľmocí. Cieľom je analýza a zároveň komparácia záujmov, spolupráce a zahraničnej politiky týchto dvoch krajín voči Indii, primárne v oblasti bezpečnosti a pozornosť venuje predovšetkým jadrovej otázke a vojenskej spolupráci.