Analýza vnímání českého původu produktů - Pazderová, Blanka (2014)
Diplomová práce se zaměřuje na vnímání českého původu produktů. Cílem práce bylo analyzovat vnímání českého původu produktů z hlediska spotřebitelů, zda preferují při nákupu české výrobky, a kterým značkám českého původu na výrobcích důvěřují. Práce se zabývá zejména tzv. oficiálními značkami garantujícími český původ např. Regionální potravina, Regionální produkt, Český výrobek - garantováno Potravinářkou komorou ČR a další. Na druhé straně poukazuje na existenci tzv. neoficiálních značek a jejich vlivu na vnímání spotřebitele. Rozpracovává problematiku českého výrobku z hlediska jejího právního ukotvení v české legislativě. V praktické části práce byl proveden kvantitativní a kvalitativní výzkum zkoumající vnímání českých výrobků spotřebiteli, který ověřil preferenci českých výrobků a důvěru v oficiální značky (označení) českého původu. V posledním se práce zabývá označením "Vyrobeno v EU" a jeho vnímání spotřebiteli. Ze závěrů práce plyne, že ve zkoumané oblasti absentuje právní úprava a otevírá se zde prostor pro manipulaci se zákazníkem, který se v současném systému neorientuje a může být uváděn v omyl.