Systém hodnocení zaměstnanců v organizaci - Vondráčková, Michaela (2014)
Cílem diplomové práce je analyzovat systém hodnocení zaměstnanců v konkrétním podniku na základě porovnání praktické aplikace s dostupnými teoretickými poznatky a následně vyhodnotit zjištěné skutečnosti spolu s návrhem případných změn, které by zlepšily efektivitu systému hodnocení pracovníků ve sledované společnosti. Diplomová práce je rozdělena na dvě části -- část teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje informace o významu a smyslu hodnocení zaměstnanců, o řízení pracovního výkonu a jeho souvislosti se systémem hodnocení, návaznosti systému hodnocení na odměňování a rozvoj pracovníků, dále hovoří o oblastech hodnocení, hodnotících metodách a postupech při hodnocení pracovníků. V praktické části je představena sledovaná společnost a následně provedena analýza uplatňovaného systému hodnocení. Ta probíhá ve třech krocích -- prvním krokem je analýza současného systému hodnocení a její porovnání s obecně platnými teoretickými principy, druhým krokem je ústní dotazování a dotazníkové šetření, jehož cílem je zjištění spokojenosti vedoucích pracovníků a výkonných zaměstnanců se současným systémem hodnocení a jeho přínosy pro obě skupiny. Ve třetím kroku jsou na základě výsledků obou analýz identifikovány silné a slabé stránky systému a na závěr navrhnuta doporučení pro budoucí opatření.