Současné trendy aktivit agentury Czech Trade na strategicky významných trzích - Budilová, Kristýna; Plchová, Božena, 1936-; Nigrinová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Ve své bakalářské práci se v první kapitole zabývám pojmem obchodní politiky, ve druhé kapitole se pak věnuji činnostem agentury CzechTrade od jejího vzniku po současnost. Mým cílem je zhodnotit, zda jsou služby, jež tato agentura nabízí a poskytuje českým exportérům, především přímo na zahraničních trzích, skutečně prospěšné. Pro úspěšné porovnání a zhodnocení jejích činností jsem si vybrala konkrétní zahraniční trhy, které jsou pro český export považovány jako strategické. Jedná se o trhy Německa, Spojených států amerických, Ruska a dalších zemí BRIC. Tyto trhy ve třetí kapitole zkoumám z makroekonomického hlediska v období posledních pěti let. Dále se zabývám i analýzou českého vývozu na tyto trhy. Většinou analyzuji jeho objem a komoditní strukturu od roku 2008. V poslední kapitole mé práce představuji konkrétní služby, které agentura CzechTrade nabízí českým podnikatelům na zahraničních trzích a uvádím i konkrétní případy těchto služeb. K dosažení cílů mé práce jsem užívala metodu kompilace, pracovala jsem jak s odbornou literaturou a články, tak s internetovými zdroji. Také jsem absolvovala osobní konzultaci s pracovnicí agentury.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses