Komparativní analýza konkurenceschopnosti Španělska a Portugalska - Bartoň, Lukáš (2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na porovnání současných úrovní konkurenceschopností ekonomik Španělska a Portugalska v kontextu světové ekonomické a evropské dluhové krize. Nejprve se zabývám hodnocením konkurenceschopnosti skrze souhrnné multikriteriální ukazatele. Poté analyzuji národní konkurenceschopnost Španělska a Portugalska prostřednictvím vybraných indikátorů charakterizující jejich vnější a vnitřní makroekonomické nerovnováhy. Závěrem zhodnocuji reálnou vypovídací schopnost obou přístupů a poukazuji na hlavní příčiny negativního vývoje úrovně konkurenceschopnosti v posledních letech.