Veda a výskum ako hnací motor súčasnej izraelskej ekonomiky - Stropkaiová, Aneta (2014)
Izrael, známy svojím Silicon Wadi, sa stal druhým najdôležitejším technologickým strediskom na svete. Krajina, ktorá bola od prvého dňa svojej existencie vystavená hrozbám, sa stala "start-up nation" a v oblasti vedy a technológií tak pomohla ľudstvu posunúť sa o krok ďalej. Cieľom mojej bakalárskej práce je objasnenie príčin úspechu Izraela ako informačno-technologického centra a zhodnotenie úlohy vedy a výskumu v súčasnej izraelskej ekonomike. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola je teoretickým úvodom do problematiky ekonomického rastu. Kapitola druhá sa venuje faktorom ekonomického rastu, ktoré ovplyvňujú rast izraelskej ekonomiky. Tretia kapitola sa detailne zaoberá izraelským klastrom a start-upmi.