Normalizácia vzťahov Japonska s ČĽR a jej odraz v súčasnej podobe Japonsko - Tchaj-wanských vzťahov - Tomečková, Lenka (2014)
Práca sa zaoberá vplyvom normalizácie vzťahov Japonska s ČĽR, faktormi a udalosťami, ktoré s ňou súviseli na podobu japonsko-tchajwanských vzťahov. Oblasť skúmania je zúžená na bezpečnostnú a ekonomickú dimenziu. V snahe podchytiť charakter zmeny v japonsko-tchajwanských vzťahoch práca analyzuje tieto dimenzie v troch časových úsekoch: v období pred normalizáciou, tesne po normalizácii a v súčasnosti t. j. na prelome tisícročí. Dôraz je kladený na proces normalizácie vzťahov Japonska a ČĽR a na analýzu vybraných aspektov, ktoré Japonsko viedli k zmene jeho zahraničnej politiky v otázke Číny. Práca si zároveň kladie za cieľ pomenovať faktory, ktoré ovplyvňujú súčasné japonsko-tchajwanské vzťahy.