Finanční krize v USA v letech 2007-2009 dopady na zahraniční obchod s Čínou - Prášek, Jakub (2014)
Účelem této práce je shrnout průběh finanční krize v USA, která proběhla v letech 2007-2009 a stanovit její dopady na americký zahraniční obchod se speciálním zaměřením na obchod s Čínou. Na začátku první kapitoly je vysvělen pojem "finanční krize" a zrekapitulován vznik a průběh celosvětové finanční krize, jenž začala krizí na americkém hypotečním trhu v roce 2007. Druhá kapitola začíná obecnou charakteristikou pojmu obchodní bilance a následně se zaměřuje na obchodní bilanci USA. Nejprve je zde prozkoumán její vývoj mezi lety 1989-2012, následně je odhaleno, k jakým změnám ve vývoji obchodní bilance došlo v důsledku krize mezi lety 2007-2009. Na závěr této kapitoly je obecně charakterizován zahraniční obchod USA a jsou vyzdviženy nejvýraznější změny v obchodu s jednotlivými druhy zboží, ke kterým v průběhu krize došlo. Na začátek třetí kapitoly je rozebrán zahraniční obchod mezi USA a Čínou a vývoj jejich vzájemné obchodní bilance. Práce je zakončena analýzou dat obchodu mezi USA a Čínou a nalezením komodit, které byly krizí ovlivněny nejvíce a nejméně.