Výber optimálneho portfólia pomocou viackriteriálneho hodnotenia variantov - Jančíková, Denisa (2014)
Táto bakalárska práca sa zaoberá optimalizáciou portfólia, a to najmä pomocou viackriteriálneho rozhodovania. V prvom kroku sa pomocou jednoduchého lineárneho programovania vygeneruje päť investičných portfólií so zameraním na jedno konkrétne kritérium, a potom sa metódou TOPSIS vyberie jedno portfólio, optimálne z hľadiska všetkých kritérií zároveň. Predtým je však nutné zoznámiť sa v teoretickej časti s tým, čo to vlastne lineárne programovanie je. Nasleduje prehľad metód viackriteriálneho hodnotenia variantov, a samozrejme aj metód určovania váh jednotlivých kritérií a úvod do teórie portfólia. Akonáhle nám bude toto všetko jasné, pozrieme sa na vlastnosti Burzy cenných papierov Praha, a nechýba ani stručný popis jednotlivých spoločností, ktorých akcie sa v práci vyskytujú. Záver obsahuje celkové zhrnutie výsledkov a odporúčanie investorovi.