Výber optimálneho portfólia pomocou viackriteriálneho hodnotenia variantov - Jančíková, Denisa; Borovička, Adam; Zouharová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Táto bakalárska práca sa zaoberá optimalizáciou portfólia, a to najmä pomocou viackriteriálneho rozhodovania. V prvom kroku sa pomocou jednoduchého lineárneho programovania vygeneruje päť investičných portfólií so zameraním na jedno konkrétne kritérium, a potom sa metódou TOPSIS vyberie jedno portfólio, optimálne z hľadiska všetkých kritérií zároveň. Predtým je však nutné zoznámiť sa v teoretickej časti s tým, čo to vlastne lineárne programovanie je. Nasleduje prehľad metód viackriteriálneho hodnotenia variantov, a samozrejme aj metód určovania váh jednotlivých kritérií a úvod do teórie portfólia. Akonáhle nám bude toto všetko jasné, pozrieme sa na vlastnosti Burzy cenných papierov Praha, a nechýba ani stručný popis jednotlivých spoločností, ktorých akcie sa v práci vyskytujú. Záver obsahuje celkové zhrnutie výsledkov a odporúčanie investorovi.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses