Optimalizace balíkové přepravy - Ptáčková, Michaela (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá především úlohou obchodního cestujícího, která patří mezi distribuční úlohy, a hledáním jejího nejlepšího řešení. Podstatou řešení této úlohy je nalezení nejkratšího možného okruhu, který zahrnuje všechna plánovaná místa a vrací se zpět do výchozího místa. Každé místo musí být navštíveno právě jedenkrát. Existuje řada modifikací jako například úloha obchodního cestujícího s časovými okny, úloha kurýrní služby, dynamická úloha obchodního cestujícího a mnoho dalších. Tyto úlohy můžeme řešit pomocí systémů na podporu modelování nebo pomocí heuristických či metaheuristických metod. Práce je dělena do dvou částí, část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány distribuční úlohy, podrobněji úloha obchodního cestujícího a algoritmy vybraných heuristických metod. Praktická část je zaměřena na aplikaci těchto metod, pomocí kterých se snažíme vypočítat nejkratší možnou trasu, kterou by zaměstnanec společnosti PPL CZ s.r.o. ujel během dne při rozvážení balíků. Řešení je získáváno pomocí optimalizačního systému MPL for Windows, dále pomocí aplikace metody nejbližšího souseda, metody výhodnostních čísel a metody vkládací. V závěru práce jsou shrnuty veškeré výsledky a je provedeno vzájemné porovnání jednotlivých metod výpočtu.