Dostupnost zdravotní péče v krajích České republiky - Helšusová, Alžběta (2014)
Diplomová práce je zaměřena na ekonomiku zdraví. Cílem této práce je zjistit a zhodnotit regionální rozdíly v dostupnosti zdravotní péče v krajích České republiky, kterého bylo dosaženo za pomocí dat získaného z ÚZIS ČR. Pozornost je zaměřena na dostupnost ambulantních lékařů, nemocničních lékařů a počtu lůžek. Tato dostupnost je zhodnocena na základě hustoty daného jevu v daném regionu. V práci jsou použity metody analýzy statistických dat, komparace, syntéza získaných poznatků a rešerše odborné literatury a zdrojů. V oblasti ambulantní péče bylo zjištěno, že v České republice dochází od 90. let k nárůstu specialistů na úkor obvodních lékařů. Nebyly zaznamenány významné regionální rozdíly v dostupnosti ambulantní péče. Velké disparity ovšem nalézáme v oblasti nemocniční péče. Za okresy se znepokojivou dostupností nemocniční péče můžeme označit pohraniční okresy Tachov a Jeseník.