Súťažná vyrovnanosť v profesionálnych športových ligách - Kováč, Ivan (2013)
Práca sa zaoberá súťažnou vyrovnanosťou v profesionálnych športových ligách. Zameriava sa na porovnanie dvoch systémov súťaži: otvoreného európskeho systému a uzavretého severoamerického modelu. Cieľom je analyzovať súťažnú vyrovnanosť vo vybraných ligách. Otvorený systém súťaží reprezentujú top futbalové ligy Európy, uzavretý zastupuje NHL. Špecifikuje, aké regulačné nástroje ligy využívajú. Práca sa takisto snaží nájsť odpoveď na otázku, či má súťažná vyrovnanosť vplyv na priemernú divácku návštevnosť. V prípade NHL skúma, či malo prijatie platového stropu pozitívny vplyv na súťažnú vyrovnanosť.