Vývoj inflace v zemích EU v souvislostech krizového období let 2008 až 2013 - Dostalík, Vít; Karpová, Eva; Jedlinský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce se zabývá vývojem inflace v zemích Evropské unie v krizovém období let 2008 až 2013. Cílem práce je analýza inflačních trendů v EU v souvislostech probíhající hospodářské krize a měnových režimů. V teoretické části jsou shrnuta teoretická východiska, druhy, příčiny a důsledky inflace, způsoby měření a princip režimu cílování inflace. Druhá kapitola se věnuje vývoji inflace ve zvoleném období v zemích EU na základě dat Eurostatu o spotřebitelských cenách měřených harmonizovanými indexy spotřebitelských cen. Práce nesleduje data za každou ze sedmadvaceti členských zemí. Dle měnověpolitických režimů byly státy rozděleny do skupin, ze kterých jsou některé země vybrány pro analýzu. Třetí kapitola analyzuje souvislosti, příčiny i důsledky inflačních trendů v Evropské unii. Inflační trendy jsou analyzovány na základě dat z druhé kapitoly v souvislosti s měnovými režimy, i konkrétními rozhodnutími centrálních bank, a vývojem finanční a ekonomické krize, vyjádřeným makroekonomickými ukazateli. V práci jsou použity metody analýzy a komparace. Vzhledem k aktuálnosti tématu práce čerpá zejména z elektronických pramenů - statistických databází a informací centrálních bank, pro podložení argumentů a teoretických východisek jsou využity i tištěné prameny.
Vedoucí práce: Eva Karpová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses