Uprchlictví v ČR vliv na pracovní trh - Vrbová, Pavlína; Cihelková, Eva, 1952-; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se zabývá uprchlictvím v České republice. Na bázi obecného úvodu zkoumá základní pojmosloví a kategoriální vymezení uprchlictví. Následně analyzuje aktuální situaci týkající se života a práce uprchlíků na území České republiky a hodnotí dopady uprchlictví na českou ekonomiku a její pracovní trh. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola je převážně teoretickým východiskem. Charakterizuje uprchlictví, uvádí právně institucionální vymezení uprchlictví dle mezinárodního, evropského a českého pojetí a závěrem vyvozuje ekonomické dopady migrace uprchlíků pro zúčastněné země v globálním kontextu. Druhá kapitola je již konkrétně zaměřena na uprchlictví v České republice. Vymezuje legislativní rámec vážící se k tématu azylové politiky v ČR, seznamuje čtenáře s institucemi zabývajícími se žadateli o mezinárodní ochranu a pomocí zjištěných dat analyzuje ekonomické dopady migrace uprchlíků na Českou republiku. Třetí kapitola se věnuje postavení cizinců na pracovním trhu ČR. Analyzuje celkový proces adaptace uprchlíků na pracovní trh, upozorňuje na problémy spojené se zaměstnáváním cizinců a pomocí syntézy výsledků z analýzy hodnotí socioekonomické dopady uprchlictví na český trh práce.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses