Analýza trhu práce dle vzdělanostní struktury - Ptáčková, Veronika (2014)
Nezaměstnanost je jedním z nejvážnějších a stále aktuálních témat. Tato bakalářská práce se zaměřuje na nezaměstnanost z pohledu nejvyššího dosaženého stupně vzdělání obyvatelstva. První část je věnována vymezením teoreticko-metodologických pojmům a statistickým ukazatelům, které jsou poté využity v praktické části při výpočtu obecných a specifických měr nezaměstnaností a indexu proměnlivého složení. V úvahu jsou brány čtyři typy vzdělanostních skupin: bez vzdělání a se základním vzděláním, se středním vzděláním bez maturity, se středním vzděláním s maturitou, vysokoškolské. Rovněž jsou popsány druhy sběru dat, ať už Českým statistickým úřadem nebo Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky.