Role OSN v Iráku 2002-2014 - Tamchynová, Kristýna (2014)
Tato práce se zabývá aktivitami OSN v Iráku. Práce jako celek si klade za cíl prozkoumat efektivnost působení OSN v Iráku, s důrazem na období po válce v roce 2003. Rámcem analýzy je koncept peace-buildingu a jeho etapy. V první části práce definuje pojem peace-building a blíže určuje jeho jednotlivé fáze. Ve druhé části analyzuje fungování OSN v zemi, mimo jiné na základě projektových zpráv multilaterálních fondů OSN zřízených pro rekonstrukci Iráku. Třetí fáze je zaměřena na praktický výzkum a prostřednictvím dotazníkového šetření dává teoretické poznatky do kontrastu s názory samotných Iráčanů.