Komparace čínsko-súdánských a čínsko-nigerijských vztahů - Procházková, Jiřina; Havlová, Radka, 1975-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Předmětem diplomové práce je analýza bilaterálních vztahů Čínské lidové republiky a Federální republikou Nigérie a Čínské lidové republiky a Súdánskou republikou, jejich změnou v průběhu let a jejich změnou s měnící se pozicí nejen Číny, ale i obou zemí afrického kontinentu v mezinárodním společenství. Práce definuje ekonomickou, politickou a bezpečností dimenzi mezinárodních vztahů a jejich vývoj spojený s vývojem mezinárodního společenství. Dále pak analyzuje pozici Súdánu a Nigérie v mezinárodních vztazích, vývoj jejich bilaterálních vztahů s Čínou a podobu jejich současných vztahů, kde aplikuje obecně definované jevy dimenzí definovaných v první kapitole práce. V závěru se pak práce snaží najít podobnosti a rozdíly vztahů Číny a Nigérie a Číny a Súdánu a zodpovědět otázku, zdali rozdílné postavení obou zemí v rámci mezinárodního společenství ovlivňuje čínskou zahraniční politiku vůči nim.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses