Ekonomický význam rozdelenia Európskej menovej únie - Peľak, Branislav; Žamberský, Pavel; Neumann, Pavel, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Z doterajších výskumov a prác venujúcich sa téme optimálnych oblastí je zrejmé, že Európska menová únia nepredstavuje optimálnu menovú oblasť. Od roku 2008 sa krajiny južnej časti eurozóny nachádzajú vo finančnej, hospodárskej a najmä dlhovej kríze. Vyvstáva teda otázka ekonomického významu rozdelenia Európskej menovej únie. Cieľom práce je zodpovedať na otázku, ako rozdeliť eurozónu tak, aby sa tieto menové celky dali považovať za optimálne menové oblasti, prípadne, aby sa tieto menové celky stali viac optimálnymi oblasťami než súčasná eurozóna. Pomocou metódy analýzy a syntézy sme dospeli k rozdeleniu eurozóny na dve časti, pričom sme od zvyšku eurozóny oddelili južné štáty zahrňujúce Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Grécko, Maltu a Cyprus.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses