Specifické rysy financování terciárního vzdělávání v České republice - Justianová, Lucie (2013)
Diplomová práce "Specifické rysy financování terciárního vzdělávání v České republice" je věnována problematice zavedení školného na vysokých školách. Cílem práce je zjištění, zda investice do terciárního vzdělání bude pro člověka rentabilní a v budoucnu návratná, i pokud by musel platit školné na vysoké škole. Teoretická část práce se věnuje základním pojmům, ekonomickým teoriím a metodám výpočtu návratnosti investice do vzdělání. Praktická část se zabývá analýzou dotazníkového šetření, zda si lidé uvědomují důležitost investice do lidského kapitálu a i při zavedení školného jsou ochotni investovat do terciárního vzdělávání. Závěr práce obsahuje shrnutí navrhovaných možností financování vysokoškolského studia.