Strukturální analýza offshoringu - Markl, Jiří; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Hajdíková, Taťána (2014)
Offshoring je rozšířeným nástrojem strategického řízení podniků. Podle OECD se 60 % světového obchodu odehrává mezi dceřinými společnostmi nadnárodních skupin. Tato práce popisuje možnosti a způsoby využití offshoringu, které dokládá na příkladech skutečných společností. Práce se nezabývá offshoringem v podobě přenesení výroby do jiného státu, ale offshoringem v podobě vyčlenění jednotlivých činností jako je nákup, prodej, financování, duševní vlastnictví, což jsou cesty k reálnému snížení nákladů formou daňové optimalizace. Daňovou úsporou tak lze snížit přímé náklady výroby v situacích, kdy výrobu nelze přesunout nebo kdy jsou investiční náklady na přesun výroby příliš vysoké. Použít ji samozřejmě lze, i pokud je offshorována výrobní činnost
Vedoucí práce: Jiří Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2014
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2014
Keywords: investice; offshoring; management [obor dipl. práce]; daňová optimalizace; diplomové práce; investments; offshore outsourcing; master's theses