PROBLEMATIKA RIADENIA LIKVIDITY FEDERÁLNEHO REZERVNÉHO SYSTÉMU V KONTEXTE BANKOVEJ KRÍZY 1929 - 1933 - Titze, Miroslav; Brůna, Karel, 1973-; Jakl, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práca skúma problematiku riadenia likvidity FED v tridsiatych rokoch v kontexte bankovej krízy 1929 -- 1933. Riadenie likvidity U.S. bankového systému v podobe implicitného cielenia rezerv nebolo vhodné v čase prudkého nárastu dopytu po rezervách. FED na základe Real-bills a Riefler-Burgess doktríny nedostatočne akomodoval dopyt po rezervách a prispel k prehĺbeniu bankovej krízy. Na základe vývoja úrokových sadzieb na peňažnom trhu a dopytu po operáciách na voľnom trhu FED považoval menové podmienky za uvoľnené. Prvé výraznejšie nákupy cenných papierov uskutočnil až v roku 1932 avšak po krátkej dobe program nákupov opustil. Menová politika FED v tridsiatych rokoch sa dostávala i do potenciálneho konfliktu medzi udržateľnosťou zlatého výmenného štandardu a stabilitou U.S. bankového systému.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses