Rozvoj šetrných forem cestovního ruchu v turistickém regionu Šumava - Toncarová, Alena (2014)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit rozvoj šetrných forem cestovního ruchu v turistickém regionu Šumava. V práci jsou nejprve vymezeny základní pojmy související s problematikou šetrných forem cestovního ruchu a turistických regionů. Následuje kapitola pojednávající o rozvoji cestovního ruchu v CHKO a v NP. Dále je charakterizován turistický region Šumava, v této části práce jsou uvedeny obecné informace o regionu, nabídka šetrných forem cestovního ruchu a také instituce zabývající se touto problematikou. Součástí práce je také dotazníkové šetření zaměřující se na povědomí a zájem o šetrné formy cestovního ruchu v šumavském regionu. Na základě zjištěných poznatků je provedena analýza rozvoje šetrného cestovního ruchu v turistickém regionu Šumava a jsou navržena opatření vedoucí k efektivnímu rozvoji cestovního ruchu.